Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2015.11.15.

Kreatív fekete-fehér (Photoshop CS5 Videó Tipp)

szint: könnyű


Csupán a színtelenítés nem mindig célravezető. Alakítsuk úgy fekete-fehérré a képünket, hogy az eredeti színek világosságát is állíthassuk.


 

Fotó keretezése I. Photoshopban


szint: nagyon könnyű

Előljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a fotó köré keret rajzolásával képed nem válik jobbá. Segítségével azonban figyelemfelkeltőbbé, összefogottabbá válhat a kép. Ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a keret használatát, ne az váljék a kép fő látványelemévé ! A következőkben egy egyszerű, de hatásos keretezési technikát mutatunk be.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Receptkönyv Digitális Fotósoknak

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop TippAz File/Open menüpont alatt nyissuk meg a kívánt fotót.

Ebben az esetben a képterületen belül készítünk keretet így számolj azzal, hogy a keret a kép szélső részeiből valamennyit kitakar. Fontos képelemet ne takarj ki vele és többségében az sem szerencsér, ha a főtéma széle érinti a keretet. Válassz ízléses, vékony keretvastagságot ! Ez képed méretétől függően változhat. Lehet 10, de akár 100-200 pixel is. Most egy viszonylag kis méretű, online használatra szánt képet veszünk példának, tehet szinte minimális keretvastagságot kell választanunk.

Nyomj Ctrl+A billentyűt, ezzel kijelölted a teljes képet. A program tudni fogja, hogy a teljes képmezőt szeretnéd keretezni. Az Edit/Stroke menüpontot választva egy kis ablakot kapsz, melyben beállíthatod a keret tulajdonságait. A Width (Szélesség) mezőben a vastagságát állíthatod be pixelben (képpontban). Először egy kicsit vastagabb fekete keretet csinálunk, majd erre egy vékonyabb világosat, mely jobban érvényesül. Képünk méretére tekintettel 12 px elegendő lesz fekete keretnek.
A Color (Szín) felirat melletti színkockába kattintva egy újabb ablak nyílik, ahol kiválaszthatod a keret színét. Válassz feket színt !
A Location (Helyzet) jellemzőnél 3 jelölő közül választhatunk:
Inside (Belül). Ez esetben a jelölésen belülre teszi a keretet.
Center (Középen). Ilyenkor a jelöléssel megegyező helyzetben azon belül és kívül is lesz a keretből.
Outside (Kívül). Kiválasztásával a jelölésen kívülre kerül a keret..
Esetünkben az Outside jellemzővel a keret a képmezőn kívülre kerülne, a Centert bejelölve egy része lemaradna, így az Inside beállítást válasszuk !
Az ablak további tulajdonságait (Blending, Opacity) most nem tárgyaljuk ki, jelen esetben nincs szükségünk rá.
Tehát összefoglalva az alábbi képen belül látható beállításokat használd!


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

Kaptál egy fekete keretet, mely így elsőre elég komor hatású, de lépjünk tovább !

Ismételd meg újra a fenti lépéseket ! Nyomj Ctrl+A billentyűt, válaszd az Edit/Stroke menüpontot, az ablakba pedig a következőket állítsd be:

A Width értéke legyen 1-2 pixellel kisebb, mint az előbb. Én 10 px-et állítottam be.
A Color színmezőre kattintva állíts be fehér színt ! Ha egy kicsit "bonyolítani" akarod a színválasztást, akkor ne a választómezőbe, hanem az eredeti fotódba kattints. Ha az egérmutatót a színválasztásnál a fotód fölé viszed akkor egy "szemcseppentővé" változik. Ezzek választhatsz színt a fotóról. Válassz, valami jellemző színt a képedről ! Én az ég kék színét választottam ki.
A Location maradjon most is Inside
!

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

Az OK gomb lenyomása után kész is a keretünk:

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !