Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.08.

Dinamika növelése

szint: haladó


Túl sötét a táj? Túl világos az ég? Hozzuk össze őket!


 

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása II.


szint: könnyű

Az a fránya színhiba! Mindig a legrosszabbkor bukkan fel. Ilyesmin azonban a magunkfajta - már több mint 50 Digiretus tippet látott - képszerkesztő nem ütközik meg. Ahogy az elmúlt alkalommal, így most is eredményesen és könnyen vehetjük fel vele a kapcsolatot. Leírásunk inkább a kézügyességgel megáldott "festőpalántáknak" ajánlott, akik nem hőkölnek vissza attól, ha saját kezükbe kell venni egy feladat irányítását és nem egy buta automatizmusra bízni. Mindig az adja a legjobb végeredményt, amit magunk csinálunk. Így lesz ez esetünkben is, hiszen egy színtelenítő ecsettel esünk neki a feladatnak. Különösen hatékonyan alkalmazható ez az eljárás olyan esetekben, amikor a színhiba kevésbé színtelített élek mentén jelenik meg.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió1. Nyisd meg a fotót!
Ezen a fotón szépen látszik a kromatikus aberráció okozta színprobléma. Legszembetűnőbb az élek lila szegélye, de problémát jelenthet a sárgás elszíneződés is. Mindkettővel szemben felvesszük a kesztyűt.


2. Segít a Sponge tool
Az eszközpalettáról válaszd ki a Sponge eszközt (O billentyű), mely alapvetően a színek élénkítésére, vagy csökkentésére szolgál és ecsetként használható.


3. Az eszköz beállításai
A választott Sponge eszköz beállításait a munkaablak tetején láthatod. A Brush pontban választhatod ki a megfelelő ecsetméretet. Ez nagyjából akkora legyen, mint az eltüntetni kívánt színhiba, de a finom munka miatt semmiképpen sem túl nagy. Ajánlott a lágy átmenetes ecset használata. Esetünkben 9-es ecsetméretet választottunk
A Mode pontot állítsd Desaturate-ra, azaz 'színtelenítő' módra!
A Flow értékkel az ecset erősségét befolyásolhatod. Ez általában jó, ha 100%, hiszen egy ecsetvonás nem színtelenít ki azonnal egy területet. Többször át kell futnunk egy részen a színtelenítő ecsettel ahhoz, hogy teljesen színtelenné váljon.


4. Harc a színhibás élekkel
A Desaturate módra állított Sponge eszközzel fesd át a színhibás éleket. Ilyeneket többnyire a nagy kontrasztkülönbségű területek határán találsz. Esetünkben ez főként az épület széle és a világos ég találkozásánál jellemző, de az épület belső körvonalainál is találunk halvány sárgás éleket. Mivel a színtelenítő eszköz hatása több ecsetvonással igazán hatásos, ezért egy részt érdemes többször átfesteni, hogy a színhiba teljesen eltűnjön.


5. Minden jó, ha a...
...vége jó. Mint látható a színhibának nyoma sem maradt. Bátran mentheted a képet, vagy folytathatod a képszerkesztést más területekkel.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !