Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fotó keretezése III.

szint: könnyű


A keretekből sosem elég. Íme legújabb digitális ráma tippünk.


 

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása I. Photoshopban


szint: nagyon könnyű

A digitális fotózás világában sok esetben nagyon szembeötlő az úgynevezett színhiba. Ez lehet az optika által előhívott (és nem kívánt) színhiba - másnéven kromatikus aberráció - , vagy a képérzékelő működéséből adódó elektronikus színhiba, amit a nemzetközi szakirodalom "purple fringing" néven emleget, és kellően jó magyar fordítás híjján hívjuk csak "lila határvonalakként". A következő Photoshop leírásban talán a legegyszerűbb módszert magyarázzuk el e zavaró jelenség csökkentésére, illetve eltüntetésére.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió(fotórészlet)

Nem is vitás ! Ez a zavaró lilás jelenség bizony színhiba.
Módszerünk olyan esetekben hatásos, ha képünk lilához közeli árnyalatokat egyáltalán nem, vagy csak kis részben tartalmaz.

Amennyiben a kép más területein - például egy lila virágon, vagy lila pulóveres emberalakon - megtalálható ugyanez, vagy ehhez hasonló szín, akkor válaszd ki a Polygonal Lasso Toolt (L gomb), ami egy kijelölõ eszköz. Piros nyíllal jelöltük a bal oldali eszközsoron található ikonját.

Ezen eszköz segítségével egyszerûen jelöld körbe az a részt, ahol a színi hiba található. Nem kell nagyon pontosan, csak nagy vonalakban. Kattints egy pontra, ahol a kijelölés körvonalát el szeretnéd kezdeni, majd egy új pontra és a program a két pontot vonallal köti össze. Így pontonként kattintgatva és körbehaladva rajzolj "kerítést" a javítani kívánt terület köré. Ha le kívánod zárni a körvonalat, térj vissza kiindulási ponthoz !
Nyugodtan kilóghat a kijelölésed kép szélén, úgy is csak a képen belüli tartalom lesz változtatható.

A Photoshop csak ezen területen belül fog dolgozni, a kép többi része érintetlen marad.

Ha kívánt területet kijelölted a jobb fölsõ Navigator ablakban nagyítsd ki a kép nézetét, hogy könnyebben tudj dolgozni. Egy jó 500%-os nagyítással már igen kézre - illetve egérre - álló lesz a lila elszínezõdés. Most válaszd ki a fõmenübõl az Image/Adjustments/Replace Color parancsot és egy ablak fog megjelenni ! Ezen parancs segítségével kiválaszthatunk egy, vagy több színt és ezek tulajdonságait külön állíthatjuk. Bizonyára nem nehéz kitalálni, hogy a következõkben a kérdéses lila elszínezõdésünket próbáljuk meg csökkenteni a segítségével.

Menjünk végig az ablak beállításain !
A Fuzziness csúszka 0-200 között állítható és megszabhatjuk vele, hogy a kiválasztott szín, illetve az ahhoz közelálló színek milyen mennyiségben vegyenek részt a módosításban. A 0 közeli érték azt jelenti, hogy a kiválasztott színnel legjobban megegyezõ árnyalatokon hajtódik végre a módosítás, míg a 200-as érték közelében a módosításba a választott sznnel távolabbról rokon színeket is beleveszi a program (például a lila mellé a kékeket). A változás mértéke a csúszka alatti kis képen látható, amennyiben a Selection jelölõt aktiváltuk.
A Transform részben hajthatjuk végre a változtatásokat. A Hue csúszka szolgál a megfelelõ szín kiválasztására, amit a választott szín helyet használni szeretnénk. A Saturation a színtelítettség beállítására szolgál. A -100 érték "színtelenít" a +100 pedig extra színtelítettséget ad a választott színnek. A Lightness-el sötétíthetünk vagy világosíthatunk a színen.
Jobbra középen találunk még 3 db pipetta ikont, melyek közül az elsõ lesz alapból aktív. Ez az ikon szolgál a megfelelõ szín kiválasztására. A soron következõ '+' jeles ikonnal további színeket adhatunk, míg a '-' jelessel elvehetünk a kijelölésbõl.

Az elsõ pipettával menj az elõzõleg kinagyított fotód fölé és kattints vele egy olyan területre, ahol a zavaró színhíba elég erõs ! A módosításhoz kiválasztott, most a színhiba színe lett, mely példánk esetében lila. A fölsõ (Fuzziness) csúszkát esetünkben nagyjából középállásban használtuk. Tehát 100-as érték környékén, ami általában megfelelõ érték. 200-nál már túl sok egyéb színt is kiválaszt a program. Úgy állítsd be, hogy a kis nézõképen lehetõleg csak a színhiba területei világítsanak fehérrel !
Mivel a mintaképünkön egy fa lombozatán jelent meg a hiba, ezért a lila levelek helyett zöldet szeretnénk látni. Ehhez a Hue csúszkát úgy állítsuk be, hogy zöldes színt kapjunk. Nem baj, ha világosabb, vagy színtelítettebb, csak zöldes legyen.
Ha az ablak Preview jelölõje aktív, akkor eredeti fotónkon nyomom követhetjük a változásokat. Nagyon ajánlott aktiválni ezt a jelölõt !
Most menjünk a legalsó (Lightness) csúszkához és ha túl világos a megváltozott színünk állítsuk be a neki megfelelõ fényerõt ! Esetünkben nagyon rikító zöldet kaptunk, tehát visszavettünk, -18 értékig a fényerejébõl.
Utoljára maradt a színtelítettség (Saturation), amely tetszés szerint állítható. Példánkban egy kicsit színtelített az állítandó zöld terület, így jócskán visszavettünk belõle, -73-ig
Ha további nem odavaló színek is maradnának, akkor a '+' jelû pipettával bevonhatjuk azokat is a módosításba. A mintaképünknél maradtak még a lila módosítása után is kékes elszinezõdések, amelyeket így eltüntettünk.Ha elégedett vagy a végeredménnyel, nyomj OK gombot ! Majd kattints a képrészleted köré rajzolt körvanalon kívülre, hogy megszüntesd a kijelölést.

Módosításunk eredménye:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !