Szent Imre projekt VI. (perspektíva és vágás)

szint: haladó

Hogy elrepült ez az öt lecke, pedig egy hosszabb szünetet is tartottunk köztük a nyáron. A Szent Imre szobor fotó szerkesztgetésének azonban még nincs vége. Még mindig találunk rajta egy-két javítani való hiányosságot, ahogy az mindjárt kiderül.


Photoshop Elements - Szent Imre projekt IV. (Perspektíva és vágás) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Sorozatunk korábbi leírásaiban beállítottuk a kontrasztot a világosságot a színeket, eltüntettük a képen megjelenő kromatikus aberrációt és a nem kívánatos tárgyakat. Nézzük csak végig a fotót, mit lehetne még szerkeszteni rajta! Hát persze, a perspektíva, és a képkivágás is egy kicsit tág.


2. Ferdén
A perspektíva torzulást leginkább a szobor talapzat aljának ferdeségén érheted tetten. Főleg ha bekapcsolod a négyzethálót (View/Grid), amely segít az ilyen hibák felismerésében.

A talapzat teteje kisebb mértékben dől, mint az alja. A szobron nem is érezni ezt a dőlést. Főként az alsó felet, vagyis a kép bal alsó sarkát kell kihúznunk, ehhez pedig perspektíva korrekcióra lesz szükségünk.


3. Le a sarokkal!
Nyugodtan bekapcsolva hagyhatod a négyzetrácsot, hiszen segíthet a vízszintbe igazításhoz.

A perspektíva korrekció szinte teljesen megegyezik a korábban már bemutatottal, de most egyszerűsítünk egy kicsit rajta. Nincs szükség a menükben turkálásra. Csak jelöld ki a teljes képet a Ctrl+A billentyűkkel, majd a Ctrl+T kombinációval kapcsold be a Transform, vagyis torzítás eszközt. Egy vékony keretet kapsz a sarkokon és a szélek közepén fogópontokkal. Ezekkel elhúzva átméretezheted a képet, de nekünk nem erre, csupán az egyik sarok elnyújtására lesz szükségünk.

Nyomd le, és tarts nyomva a Ctrl gombot, majd az egérrel kattints a bal alsó sarokba és mozdíts lefelé addig, amíg a talapzat alsó egyenesei vízszintbe nem kerülnek! Ugyanezt elvégezheted a bal felső sarokkal is, de ennél is kisebb mértékben lehúzva a sarkot. Ha elkészültél, az Enter billentyűvel véglegesítheted a képet. A perspektíva korrekció ezzel kész.


4. Szűkebbre
A másik problémánk a kissé tág kompozíció. A kép bal széléből és főleg a tetejéből nyugodtan vághatnánk, ráadásul a tetején a perspektívakorrekció miatt egy üres, ferde csík látható, amit amúgy is le kéne vágni.

Az eszközpalettáról válaszd ki a Crop toolt (C billentyű). Ügyelj arra, hogy a fenti opciós sorban a No Restriction legyen aktív és a Width-Height mező is üres maradjon!

A Crop eszközzel jelöld ki a teljes képet, majd tartsd nyomva a Shiftet és a bal felső fogópontot húzva állítsd be a kívánt kivágást. A Shift segítségével a teljes kijelölés oldalarányai végig igazodnak majd a kép eredeti oldalarányaihoz. Ha elengeded, szabadon átméretezheted akár fekvő téglalapra is, de mi most szeretnénk megtartani az eredeti állást és csak a felesleges bal-felső részt levágni.

Ha megfelelő a méretezés az Enter billentyűvel, vagy a keret jobb alsó sarkában lévő zöld pipára kattintva véglegesítheted.5. Egyenes derékkal
Látszólag nem sok minden történt a képpel, de ami a valóságban vízszintes, az most már a képen is az, és kompozíció is jobban illeszkedik a főtémához. A szobor még inkább a kép központi motívumává vált.


Kapcsolódó anyagok: