Egy éves a DigiRetus.hu!Nem valami patinás életkor, de ez van! Örülünk, hogy megéltük. Na, nem azért, mert akkora erőfeszítésünkbe telt ez az egy év - bár nem volt könnyű. Inkább az indokolja az örömöt, hogy érezzük, igénylitek a DigiRetus.hu létét. Bár még csak gőgicsél és négykézláb jár, de reméljük azért fejlődik, gyarapodik is.

Évek óta dédelgettük már egy hasonló site ötletét és 2004 utolsó napjaiban bele is vágtunk. Az első néhány cikk és pár tucat látogató után 2005 márcusának közepe volt a valódi születésnapunk, amikor néhány segítőkész „társoldal” közreműködésével valóban ki tudtunk lépni egy sokkal szélesebb közönség elé. Amikor valóban bekerültünk a "köztudatba". Itt kell megragadnunk az alkalmat, hogy köszönetet mondjuk az Index.DigiCam és a SG.hu segítségéért.

Az út eddig kevésbé volt göröngyös, mint reméltük. Szinte az induláskor sikerült kiépítenünk egy olyan állandó, visszajáró olvasótábort, mely azóta élteti az oldalt. Ez havi szinten mára 10000-12000 ezer egyedi látogatót jelent. Ha szexoldalt indítunk ez biztos a sokszorosa lenne, de látogatószám növelés helyett sokkal nagyobb büszkeséggel tölt el, ha egy sokkal szűkebb rétegnek írhatunk olyan témában, ami viszonylag ritka a magyar piacon. Persze hazudnánk, ha azt állítanánk nem szeretnénk még nagyobb elismertséget, látogatottságot az oldalnak, ezért igyekszünk azt folyamatosan fejleszteni.

Az első időkben még csupán a Photoshop tippekkel, trükkökkel foglalkoztunk. Ez képezi és fogja képezni az oldal gerincét a jövőben is, viszont közben több olvasónktól kaptunk önzetlen segítséget, akiknek írásai bekerülhettek cikkeink sorába. Ilyen volt például Bíró Tamás barátunk, aki GIMP-ről szóló, nagyobb lélegzetvételű leírását bocsájtotta rendelkezésünkre, melyet jelen pillanatban is részenként közlünk. Ilyen volt Turay Balázs fotóművész, aki fotóelemzéseivel gazdagítja oldalainkat. Ezzel kapcsolatban csak biztathatunk mindenkit. Akinek mondanivalója van a digitális képszerkesztéssel vagy bármilyen kapcsolódó témával kapcsolatban és szeretné megosztani azt nagyobb olvasóközönség előtt, az bátran küldje el nekünk! Mi is igyekszünk majd új programokról írni és ezekkel kapcsolatban is adni néhány szerkesztési tippet.

Külön megtiszteltetés számunkra, hogy képszerkesztéssel foglalkozó írásaink olyan elismert médiumokban is megjelentek, vagy megjelennek, mint az Index.hu DigiCam melléklete, az Origo Techbázis, a Fotomarket.hu technikai melléklete, vagy a Fotomozaik újság. Ez a látogatóink mellett az is bizonyítja, hogy jó utat jelöltünk ki magunknak.

Terveink 2006-ra? Nos, vannak. Célunk elsősorban az oldal interaktivitásának erősítése. Nem csak egyszerű tartalomszolgáltatást szeretnénk, hanem azt is, hogy jobban beleszólhassatok az oldal szerkesztésébe, sokkal inkább magatokénak érezhessétek a DigiRetus.hu-t, mint eddig. Ennek jegyében indult néhány hete az Önök kérték rovat, amelyben az általatok felvetett egy-egy képszerkesztési problémára próbálunk megoldást találni. Szeretnénk, ha a jövőben nem csak olvasói, de egy kicsit szerkesztői is lennétek az oldal tartalmának. Hogy miként, az a jövőben kiderül...

Van egy nagy szerencsénk; hogy van még hová fejlődnünk. Ezért is csináljuk.

Addig is további jó olvasást és képszerkesztést kívánunk mindenkinek 2006-ra is!

Nos, fújjuk el a gyertyát!